ohodnotit

Afričan

L'Africain

Země:
Rok:
1983
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
9/1985
„Ona je neústupná podnikatelka, on zarputilý ochránce africké přírody, a stejně skončí v jednom stanu“

Komentáře k filmu Afričan

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.1.2019
Excelentní dobrodružná   komedie se stejně   excelentními protagonisty v   hlavních rolí, jako jsou   Philippe Noiret a Catherine   Deneuve. A excelentní je to   snímek nejen svým   zpracováním, ale i tématem   se zabývající. Na jedné   straně ochrana přírody a   zvířat, na straně druhé   snaha vše zničit v zájmu   kšeftu a to ve dvou   provedeních. Na jedné   straně pytláctví a na   druhé developerské snahy o   výstavbu něčeho, v tomto   případě hotelu. Snímek má   na svědomí velice známý   režisér a tím je Philippe   de Broca, který už předtím   natočil nemalé množství   snímků s Paulem Belmondem,   takže už tento fakt je   zárukou kvality. Už   povedený scénář dává   šanci zvýraznit dějovou   výstřednost k dosažení   svého cíle diváky nejen   bavit, ale i zaujmout v dané   problematice afrického   kontinentu. Takřka rodinný   film přináší nejen ono   dobrodružství, ale i   romantickou svěžest a tak   nějak i sžírající   absurdnost daných skutků.   Snad kouzlo nechtěného, snad   povedený čin. Každopádně   snímek nijak nestárne a   dokáže pobavit svojí   upřímnosti i dnes.
Nasudr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.4.2010
Tento film som videl už   viackrát, a vždy som mal z   neho dobrý pocit.   Dobrodružný i romantický   film s rôznymi drobnými   zápletkami pôsobí   upokojujúco. Dobrá   oddychovka,
pri ktorej   sa človek nenudí. Výborné   výkony hlavných   predstaviteľov no najmä   stále nádhernej a   očarujúcej francúzky   Catherine Deneuveovej.
Jarda.ftr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.12.2009
Příjemná komedie o   fanatickém ochránci   přírody a místních   domorodců, se kterými už   léta žije. Utekl před   civilizací, utekl před   ženou, ale život moc rád   dělá naschvály, a tak to   vypadá, že za chvíli nebude   mít kam utéct.
Philippe Noiret se zhostil   úlohy naprosto dokonale. Dnes   už film patří ke starším,   ale rozhodně neztratil nic na   tempu a zábavě.
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.6.2012
Lehce humorné a typicky   francouzské ve všech   akčních i neakčních   scénách. Filmový rukopis   režiséra Philippa de Brocy   poměrně lehce poznatelný,   potěší snad i po letech.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.6.2020
Režisér P. de Broca uměl   točit dobré komedie a tenhle   film to jasně dokazuje.   Kombinaci kvalitního   obsazení, přímo kouzelných   exteriérů a dobře   napsaných dialogů pro   českého diváka ještě   vylepšuje vynikající dabing   Milana Macha, G. Vránové,   Alfreda Strejčka, Svatopluka   Beneše, Mirko Musila,   Ladislava Županiče a   dalších. Některé hlášky   s tohoto filmu opravdu utkví   v paměti i po letech.   Zábava, která neurazí a   zaujme i po skoro čtyřiceti   letech.
ancaz
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2011
Docela pěkná komedie s   nádhernou africkou   přírodou. První polovina   filmu byla krásná, ta druhá   už tak trochu splynula.
DIAWARA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.10.2008
Zajímavý   romanticko-dobrodružný film   s atraktivní hereckou   dvojicí Noiret- Deneuve v   hlavních rolích. Původně   měl mužskou hlavní roli   vytvořit J.P.Belmondo, ale   Noiret to zvládl bravurně.   Občasné jiskření mezi   hlavními představiteli a k   tomu zajímavé exteriéry   africké přírody   vyrovnávají menší   nedostatky ve scénáři.   Celkově se jedná o lehčí   nadprůměr mezi filmy tohoto   žánru. Nesmím rovněž   zapomenout na výborný dabing   dvojice Milan Mach-Gabriela   Vránová.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.9.2013
Příroda
Asi jen nádherná příroda   zaujme u tohoto filmu. Jinak   film je dějově průměrný,   několikrát to vidět   nemusím.
curil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Podle mého názoru   nejslabší film trojice   Philippe de Broca, Philippe   Noiret a Catherine   Deneuveová. Otřepané   ekologické téma a to již na   tehdejší dobu, slabá   dějová linka, která   nevystačí na celý film. A   pro mě nesourodá dvojice   hlavních představitelů.
sakro
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.3.2011
oddechovka z nádherného prostředí
Bohužel je to asi tak vše.   Je to film na který jsem se   opravdu moc těšil. Skloubilo   se v něm totiž vše mé   oblíbené. Divoká africká   příroda a dvě velké   herecké hvězdy Catherine   Deneuve a Philippe Noiret.   Příroda nezkazila nic a ti   dva také dělali co mohli,   ale ten děj samotný byl tak   slabý, že se s tím v   podstatě nic udělat nedalo.   Scénárista se v tomto   případě opravdu   „nevycajchnoval“. K mé   veliké lítosti tedy v daném   žánru spíš dost   podprůměr. Nemohu říct,   že bych se nezasmál vůbec,   ale pravdou je, že to bylo   jen velmi sporadicky.   Převážnou většinu filmu   jsem protrpěl. Celá   komediálnost je postaveno jen   a jen na neustálých   rozporech, jiskření a   vzájemném osočování   ústřední dvojice. A to je   hodně málo. Pro mě tedy   suma sumárum veliké   zklamání, které však   naprosto nepřisuzuji hercům,   ale tvůrčímu štábu. Pouze   hercům a africké divočině   naopak posílám svých 5   hvězdiček. Poděkovat bych v   tomto případě chtěl i za   velmi zdařilý dabing ČT.   Ten se však neodráží v   mém hodnocení, neboť není   zásluhou francouzských   filmařů. Nedovolil bych si   film nedoporučit, protože   vím, že existuje hodně   diváků, které osloví. Já   jen za sebe podotýkám, že   jej odesílám do hlubokého   zapomnění a vím zcela   jistě, že už se k němu   nikdy nevrátím.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41295minih41295Dlouhý, Široký a Krátkozraký (1991) [TV divadelní hra] 
n
minih10312minih10312Kluk za dvě pětky (1983) 
n
minih140947minih140947Doroga na Berlin (2015) 
Doroga na Berlin n
minih46996minih46996Bunkr smrti (2008) 
Outpost n
minih8539minih8539Horoucí srdce (1962) 
n
minih83773minih83773Bronzová těla 2 (1993) 
Abbronzatissimi 2 - un anno dopo n
minih6637minih6637Dokonalý džentlmen (1992) 
The Distinguished Gentleman n
minih142125minih142125Le convoi (2016) 
Le convoi n
minih36672minih36672Osudové léto (2002) 
Blue Crush n
minih46728minih46728Mongol – Čingischán (2007) 
Mongol n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

70.4 % (159)
5   - argenson
5   - curil
7   - cicis
5   - jarda53
7   - Erkul
9   - clara.bow
7   - veverka-zr
7   - Veronika42
8   - hvezdyn
7   - klasifikát
5   - pataamat
10 - martin.stu
5   - Edward52
6   - Agostino
5   - georginaa
6   - ignac1
7   - Kuvik
8   - Bara.40
6   - Serpentina
6   - thejduk
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 168188
Osobností: 664806
Fotografií: 659105
Plakátů: 316675
Obsahů a biografií: 154941

Poslední komentáře

Waterloo po česku (2002)

Waterloo po česku
Tenhle film znamenal úplné   dno pro Víta Olmera. Na něj   se tento dříve schopný a   uznávaný režisér dostal   už v polovině 90.let svojí   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 1 / 10

Motýlí mrak (1977)

Motýlí mrak
Příběh ze stejné doby a na   stejný námět jako je   oceňovaný film "Milostný   život Budimira Trajkoviče"   (r. Dejan Karaklajič - 1977).   více >

Autor: curil | Hodnocení: 8 / 10

Jízda v bouři (1966)

Jízda v bouři
Vážnější zamyšlení v   klasickém filmovém westernu   nad tradičním americkým   pojetím spravedlnosti bez   spravedlivého soudu. Do   podobné více >

Autor: curil | Hodnocení: 9 / 10

Knoflíková válka (2011)

Knoflíková válka
V šedesátých letech se   objevila komedie o dvou   vesnicích a dvou partách   kluků. Od té doby přišlo   na svět několik dalších   verzí jedna více >

Autor: Ondra44 | Hodnocení: 1 / 10

Musím tě svést (2002)

Musím tě svést
Nebýt herců dopadlo to   nejspíš ještě hůř.   Obsahově je to hrozně   předvídatelně a vlastně o   ničem. Jako komedie to tedy   rozhodně k více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení