ohodnotit

Já, Olga Hepnarová

Další název:
I, Olga Hepnarova
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
24.3.2016
"Já, Olga Hepnarová, oběť Vaší bestiality, odsuzuji Vás k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život plný utrpení je X lidí málo."“

Komentáře k filmu Já, Olga Hepnarová

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
Svarcneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2020
Me se to libilo...
Dobra psycharna, me se to   libolo, hlavne diky kamere,   strihu a hercum, tak nejak   vseobecne me polsti herci mile   prekvapuji narozdil od tech   nasich maldych zcela bez   talentu. Vim, ze s tim kluci   meli hodne prace a cernobila k   te atmosfere proste patri.   Holt to neni film pro kazdeho   divaka. Tak trochu sem mel   pocit, ze mi to naladove   pripomina Ostre sledovane   vlaky, ale nutno priznat, ze   to je film o tridu vis, tak   jako tak, je skoda, ze kluci   zatim nedostali dalsi sanci,   verim, ze ceska produkce   ustoji vic podobnych filmu s   vynikajici rezii a hereckymi   vykony. Za me palec nahoru.
Petr.c17
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.9.2018
10 HVĚZD
Hodnotím 10 * Pro mě film,   ke kterému se budu vracet,   protože splňuje kritéria,   která mám a možná je ani   nedokážu popsat.   Černobílý formát, kamera,   především ale hlavní   postav Olgy evokuje sympatie.   Výčet epizod je uměřený.   Dialogy dostatečné,   vnitřní hlas... Krásný   autistický film.
Vinz.Clortho
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.4.2016
Hodně slušný počin, stopáž mohla být však delší...
Film mne nezklamal, naopak.   Neokoukaná jména mě docela   překvapila, jen jsem   očekával o něco delší   popis soudního procesu a   trošku více rozvedený děj   před samotným   "likvidačním"   aktem. Některé pasáže byly   ve filmu na můj vkus   zbytečně zdlouhavé   (postávání u okénka, na   chodbě), naproti tomu dost   podstatných okamžiků zde   chybělo nebo bylo hodně   ořezaných (zaměstnání,   ústav, půjčení vozidla   atd.) - poněkud kratší   stopáž je tedy -dle mého   soudu- snímku spíše ku   škodě. Obsazení   jednotlivých hl. rolí nemám   co vytknout. Místo Olgy bych   však spíš soudil   společnost, např. toho   psycho-doktora, který místo   vyšetření a vyslechnutí   odbyl OH s tím, že má již   po službě, a že dotyčná   nespadá do jeho   "rajónu". Nelze se   pak divit, že se zoufalý   člověk odhodlal k takovému   činu. A jak vidno, naše   společnost se vůbec do   dnešní doby z těchto chyb   nepoučila a díky neřešení   "Prügelknabe" dál   -i v dnešní době-   zbytečně umírají   "nevinní" lidé,   viz pobodaná knihovnice na   Plzeňsku, student ve škole   ve Žďáru atd.
Ramilie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2020
Na první pohled dívka jako   každá jiná, navenek   pohledná (alespoň herečka   tedy), avšak uvnitř   extrémně ublížená,   uzavřená do sebe a neustále   v pozici oběti. Brala si   všechno příliš osobně -   byla to tedy skutečně   nějaká bezcitná   psychopatka? Připadalo mi   totiž, že po celou dobu   toužila po tom, aby ji někdo   miloval, bohužel dělala   všechno špatně (asociální   chování, nezdravení,   nepoděkovala,   nekomunikovala). To najetí do   lidí tomu jen nasadilo   korunu, pak už se asi i   zbláznila (nebo byla   duševně chorá celou dobu?),   pravdu ale asi ví jen ona.
Velice zajímavě podaný   film. Přestože se zde   nacházelo hodně hluchých   míst, nenudila jsem se. Jen   jednou, na začátku, jsem   měla chuť to vypnout, ale   pak jsem si vlastně zvykla na   tu ničím nepřikrášlenou   atmosféru - žádná   dramatická, ani romantická   hudba. Erotické scény byly   velice vkusné a příjemné   na koukání. Jen to   "vyvrcholení", to   "díky" čemu je   Hepnarová známá, proběhlo   dosti uspěchaně vzhledem k   celkovému tempu filmu... Jsem   ráda, že to nebylo nijak   přehnaně dramatické, ale   mohlo tam být ukázáno   třeba delší ježdění po   městě, jak si vlastně   vybírá, kam to napálí...   To by dodalo skvělé   psychologické dokreslení   jinak už bravurně zahrané   "hlavní   hrdince".
Obdivuju   taky to, že přestože ve   filmu nehrála žádná hudba   (až na výjimky), nebylo to   nijak depresivní. V podstatě   jako byste sledovali takový   výcuc ze života nějakého   člověka. Opravdu se to   tvůrcům i hercům velmi   povedlo.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.4.2016
Stalo se na stanici Kamenická
S případem Olgy Hepnarové   jsem se poprvé seznámil   před mnoha lety ve dnes již   zaniklém časopise Ring.   Vycházel tam zajímavý   seriál o největších   kriminálních zločinech v   historii naší země. Jeden   díl byl věnován mladé   dívce, která neměla lepší   nápad, než za pomocí   nákladního vozidla vjet na   zastávku tramvaje a smést   čekající Pražáky na svůj   spoj. Jak si vzpomínám, tak   Olga tehdy jednou tou   Kamenickou ulicí projela, ale   zdálo se jí, že je tam   málo lidí, tak udělala   ještě jedno kolečko a   počet čekajících se   změnil. Zvýšil. A tak je   zporážela.
Film je   psychologickým příběhem,   který má divákům   přiblížit pohnutky, které   k činu pachatelky vedly.   Zamindrákovaná lesba, která   měla pocit, že ji všichni   ubližují. Tvůrci do filmu   obsadili pohlednou polskou   herečku Michalinu Olsanskou.   Ta má s erotickými scénami   ve filmu, na svůj věk,   bohaté zkušenosti.   Odborníci filmu vyčítají,   že skutečná Olga takto   pěknou dívkou nebyla. Děj   filmu se odehrává od doby,   kdy Olga byla dívkou, ještě   školou povinnou a přes pobyt   v nápravném ústavu až po   zaměstnání u   Československé pošty. Film   je celý natočen černobíle   a až na jednu scénu   neobsahuje hudební doprovod.   A to ani u úvodních a ani u   závěrečných titulků.   Ocenit se dá i práce   výpravy. Sedmdesátá léta   jsou z plátna přímo cítit.   Oceňuji, že se film vyhýbá   politickým plakátům, které   jinak tvůrci cpou dnes snad   do každého filmu. Film se   vyznačuje dlouhými scénami   s záběry na detail a řadí   se také mezi filmy s malým   množstvím dialogů.
Obdobné masové mešuge   vrahy známe i z polední   doby. Mění se jen forma   provedení. Takoví lidé   chodí mezi námi. A vinou   společnosti je to, že se jim   nevěnuje. Jak je poznat, jak   je odhadnout? To téměř   nejde.
Osobně si   myslím, že tenhle film bude   patřit mezi nejlepší   počiny roku.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.4.2016
V mnoha ohledech mistrovské   dílo. Kamera, práce se   zvukem, herecký výkon   Michaliny Olszańské,   dechberoucí závěrečná   půlhodina a mohl bych   jmenovat dál, to vše jsou   nesmírně silné stránky   snímku. Kdybych měl   hnidopišsky hledat rezervy,   snad trochu vázla   ne-úplně-koherentní forma   narace, ale čert to vem. Fakt   povedená práce a po   Schmitkem další čerstvý   vítr do stagnující české   produkce. Jen houšť!
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.11.2017
Odsuzuji vás k trestu smrti přejetím...
Film je stejně chladně   depresivní jako chování   hlavní postavy samotné.   Bohužel celý působí tak   útržkovitě a nedotaženě,   že valná část poselství,   které v sobě nese,   přichází zbytečně   vniveč. Černobílé   provedení mu prospívá,   herecký projev Michaliny   Olszańské rovněž, ale   mnohé ty dlouhé a pomalé   záběry, ve kterých se   prakticky nic neděje, mi   osobně docela kazily dojem.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.11.2017
Hodně mrazivý film. Lidé,   kteří se takto vymykají   systému, kolem nás jsou a   neporadí si s nimi asi nikdo.   Přesto je užitečné se o   tomto problému více   dovědět a zkusit takového   člověka aspoň pochopit.   Film je přínosný svým   obsahem, který není úplně   dokonalý, zato přesně   podpořený mrazivou formou.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.10.2016
Černobílá retro lesbická   show. No je to sice trochu   zjednodušený popis   příběhu, ale erotických   scén tam je tolik, že to   bude to jediné co mi z filmu   zůstává v paměti.
Je těžké litovat a   držet palce hlavní   "hrdince" když   víte co udělá. Je lehké   pochopit že lidé nejsou tak   černobílí jako film a   jejich chování není zlé   jen tak bez příčiny.
jitka.kriegsmann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2016
Já, Olga Hepnarová: Syrovost a erotika
Shlédnutí v rámci   "filmového   večera". Očekávání   trochu jiné, ale za mne tak   69%. Velmi syrový a velice   sugestivní snímek (a po   dlouhé době český film s   erotickým nábojem). Skvělé   ztvárnění hlavní role.   Komplexně: vyvedená   klubovka.
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.2.2017
Na filmu oceňuji hlavně jeho   formu. Zpracování mi přijde   světové, ovšem film jako   takový mi v něčem nesedí -   nepřijde mi dostatečně   propracovaný, jako by mu   chyběla jakási hloubka.   Jinak nemám k hereckým   výkonům žádnou výtku,   výběr se moc povedl.
Krtek
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.8.2016
Velké zklamání
Na téma Olgy jsem přečetl   docela dost a dlouho čekal na   tento film.
Pode mne se   potenciál příběhu dal   využit lépe. A přišlo mi,   že střih se moc nepovedl...   Škoda.
Yahis
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.6.2016
Já, Olga Hepnarová (2016)
Na úvod bych chtěl říct,   že jsem moc rád za   natočení tohoto filmu na   který jsem několik let moc   těšil. Ovšem zároveň   musím říct, že po dlouhém   napjatém očekávání   přišlo zklamání. První   polovina filmu podle mě   vůbec nevykresluje to co by   vykreslovat měla. Asi takhle:   kdo nečetl knihy o Olze   Hepnarové a neví nic o   jejím životním příběhu,   tak ten si snad po shlédnutí   tohoto filmu musí zákonitě   myslet, že to byla pouze   chudinka, která si jen   myslela jak jí celý svět   ubližuje a nedělala nic   proto aby něco změnila a   pouze chladnokrevně zabila   několik lidí. Tento film je   pouze slabý odvar všech   martýrií, kterými si doma,   ve škole, pak v ústavu a   následně v zaměstnání   prošla. Není zde nic o tom   jak se snažila zapadnout do   kolektivu kde ale jedinými   odpověďmi jí byly další   kopance. Člověk, který   nečetl knihy a nezajímal se   o její život snad ani   nemůže věřit kolik   nespravedlnosti ze všech   stran se může snést na   jednu osobu. Potom je   jednoduchý tvrdit, že jde o   film, který "obhajuje   vražedkyni, která byla   vlastně chudák". Jestli   byl záměr filmařů aby se   každý nějak sám domyslel   nebo si sám vytvořil   obrázek, nevím, podle mě to   nebyla šťastná volba.
Dále pak u klíčového   momentu filmu jsem zase   postrádal trochu napětí a   akce. Představoval jsem si,   že jako ve skutečnosti zde   ukážou jak nejdřív   několikrát objede blok, než   bude na té zastávce více   lidí. Tvůrci to zřejmě   chtěli pojmout spíše z té   duševní stránky, ty   pohnutky, důvody a tak   dále.. jenže právě to je   zde podle mě vykresleno   velice chabě! Nicméně   herecký výkon Michaliny   Olszańské byl na vysoké   úrovni. K dobru mohu ale   také přičíst to, že v   druhé (té lepší) polovině   filmu je alespoň správně   řečeno na jaké úrovni byla   psychiatrická pomoc v   tehdejším   Československu.
Na   závěr už jen takovou   perličku, kterou si nemohu   odpustit. 30 deka gothaje a   lahvice vína nemohla stát   9.80 korun ani v roce 1973.   Už jen scénka z filmu   'Jáchyme hoď ho do stroje'   kde Luděk Sobota shání v   samoobsluze víno v ceně asi   tak do 9.50 korun :-)
Stalhein
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.11.2017
Téma, které by si   zasluhovalo lepší   zpracování. Z filmu mohlo   mrazit, mohl po něm zůstat   šrám na duši. A vono nic.   Kdo nic o Hepnarové neví,   nechápe, proč páchá   sebevraždu, když má pouze   jít do školy, proč si   nedokáže ani koupit kus   salámu, nebo vyzvednout mzdu,   ale zároveň se odváží   vilně odhalovat v obskurní   hospodě plné divných   týpků a lesbickou frajerku   dokáže uspokojit jako   profesionálka. (Těch   lesbických scén tam stejně   bylo zbytečně moc.)Proč ji   jen tak zkopou chovanky v   léčebně? Na jednu stranu se   bojí lidí, zároveň však   před soudem řeční jako   Georgi Dimitrov. Nakonec   někdo ji přece jenom měl   rád (Mirek), sice to byl   podobný blázen, ale přece   jenom něco. Co mě   překvapilo, byly chvíle, kdy   jsem se neubránila úsměvu,   což ale snižovalo toto   tragické téma: výčet škod   u soudu, kde se mezi   položkami jako pohřebné a   újma způsobená doživotní   invaliditou objevilo i pár   korun za rybíz (ano, vím, to   tak skutečně bylo), nebo   strnulá rodina Hepnarových,   která úporně lpí na   stolování a nehne při tom   brvou, i když jim věší   dceru. Trochu jsem se bála,   že se ve filmu budou   Hepnarové zastávat,   naštěstí se tak nestalo.   Upřímně mi lezla na nervy -   smekám před hereckým   výkonem hlavní   představitelky.
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.3.2018
Zajímavě pojatý a   natočený, ale dalo by se to   natočit trochu zábavnější   formou. Celou dobu jsem   vlastně jen čekal na ten   útok a na popravu.
andelicek
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.3.2016
andelka
Film je to zajimavy a ukazuje   jak se choval stat k lidem s   rozlisnym sexualni orientaci.   Byla schopna tyto osoby dohnat   az k trestnimu cinu,protoze   stat nemel pochopeni.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.10.2016
Nějak nemohu pochopit, proč   ta roztříštěnost v ději.   To mne tedy dost iritovalo.   Pokud už se tvůrci snímku   pokusili přenést život   člověka do existenciální   roviny, proč zrovna takto?   Černobílý materiál   zamrzel, ale jeho použití   chápu. Erotické scény   neurážely a herečky je   zvládly na vysoké úrovni.   Ona vůbec Michalina zahrála   Olgu skoro dokonale. Člověk   by měl chuť ji liskat od   začátku do konce. A zde   velká škoda podruhé,   skutečně bylo nutno hledat   hlavní představitelku v   cizině? Nemáme své   kvalitní herce? Odpověď   zní – nu, asi nemáme. A   ještě v závěru, mimo toho   roztrhaného děje je celý   film podán děsivě nudnou   formou. Klidně to mohlo   skončit zatčením, anebo   mohly být pasáže poté   zkráceny. Ale to bychom   přišli a schizofrenické   scény, že jo. Zahrány   perfektně, leč už   trošičku s kytkou po funuse.   Celkový dojem z filmu je   takový deprimující, což   byl asi záměr, a ten se   povedl. Asi je to tím   černobílým materiálem a   absencí hudby. A kdyby měl   snímek kratší stopáž,   bylo by to jen k jeho dobru.   Já se domnívám, že film   doporučit ke zhlédnutí lze.   Nečekejte čertvíco,   nebudete zklamáni, ale   možná překvapeni. V mém   hodnocení se odráží   hlavně výkon v hlavní roli,   pár vedlejších a několik   silnějších scén.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.8.2016
Zrůda nebo oběť?....
O tomto případu jsem četl a   viděl i nějaké dokumenty,   přesto nedokážu ani po   shlédnutí filmu říct byla   nemocná a ublížená, nebo   to byla zamindrákovaná   pololesba co se mstila na   těch co ji nic neudělali?   Herci dobří, film opravdu   evokuje 60 - 70 léta, jejich   šeď a to ostatní. Zda je to   pravdivý portrét netuším,   ale bohužel nějak jsem se s   postavou nezžil a vadilo mě   taktéž uspávací tempo,   které zde ale asi bylo   zvoleno schválně.
T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.9.2018
║Rozpočet   $-miliónov║Tržby   Celosvetovo $225,000▐   príliš chladné, bez toho   aby sa divák mohol zapojiť   do deja, zlý strih,   necelistvé /40%/
New
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 24.3.2018
Tenhle film se špatně   hodnotí ... Kladně hodnotím   povedenou napodobeninu filmů   z tý doby. Fakt povedená ...   Taky to je tak trochu   dokument. Vydržel jsem na to   koukat až do konce. No jo,   ale že by mi ten film něco   dal? V porovnání s   psychtickýmy filmařskými   omyly typu Václav, Fany, Den   pro mou lásku ... je to   mnohem kvalitnější, náladu   to nekazí, ale ... Jsem   prostě na rozpacích.
Roman57
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.5.2016
Co říci k filmu, který   vznikl z toho důvodu, aby   obhajoval vražedkyni. Bestie,   jež začíná být   omlouvána, že vlastně byla   chudák. Prý to komunisté ji   dotlačili k jejímu činu.   Zvláštní. Dnes nejsou u   moci komunisté, ale   psychopati vraždí dál (viz   případ z Uherského Brodu   či zastřelený student).   Proč tedy? Komunismus už   není. Hepnarová byla   obyčejná lidská zrůda.   Filmu jsem se bránil, nakonec   jsem byl ochoten v našem   oblastním kině jej   navštívit, čímž jsem   udělal dobře, neboť platit   cenu v multikině - to bych si   za tuhle propagandu musel   nafackovat. Česká   kinematografie ovšem   nezklamala - přesně film   podle současných   politických názorů.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25465minih25465Big Lebowski (1998) 
The Big Lebowski n
minih163351minih163351Terminátor: Temný osud (2019) 
Terminator: Dark Fate n
minih156016minih156016Anděl (2016) 
Mon Ange n
minih77468minih77468Já, Olga Hepnarová (2016) 
n
minih4200minih4200Blade Runner (1982) 
Blade Runner n
minih43532minih43532Doktor v domě (1969) [TV seriál] 
Doctor in the House n
minih20776minih20776Tenkrát na Západě (1968) 
Once Upon a Time in the West n
minih80947minih809477 dní hříchů (2012) 
7 dní hříchů n
minih46051minih46051Taková normální rodinka (2008) 
Taková normální rodinka n
minih164352minih164352Joker (2019) 
Joker n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

66.7 % (137)
7   - curil
4   - Pitryx
7   - green-tea
6   - efCZa
8   - hvezdyn
4   - FLA
7   - petrusmev
4   - T2
7   - vojtam
3   - New
6   - Snura
6   - Krtek
5   - vlk1410
6   - melakara
9   - lion71
5   - red.mann
8   - Akana
7   - MildaX
5   - Barney94
8   - Kycky

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

8 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Co Čech, to chovatel

18:55 - 19:10

13 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:25 - 19:30

43 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - HLAVNÍ ZPRÁVY

18:55 - 19:40

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 168171
Osobností: 664774
Fotografií: 659031
Plakátů: 316641
Obsahů a biografií: 154922

Poslední komentáře

Cyklista (2018)

Cyklista
Sportovní film pojatý   tentokrát trochu jinak. Bez   oslavných fanfár a kultu   slavných sportovních   osobností, tak jak to umějí   třeba více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

...a stoupej do slunce! (2003) [...

...a stoupej do slunce!
Hodně nepovedený televizní   film. Dost pochybně   vyprávěné paměti   bývalého vojenského letce   zabalené do již stokrát   použitého více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 2 / 10

Historky z Ražické bašty (1979) ...

Historky z Ražické bašty
Povídky Jaroslava Haška   bývají většinou zárukou   kvality a pobavení. Vít   Hrubín Historky z Ražické   bašty natočil přesně s tou   malebnou více >

Autor: topipig | Hodnocení: 10 / 10

Půlnoční expres (1978)

Půlnoční expres
To byla hodně drsná   podívaná! Hned od začátku   mě to vtáhlo a to jsem si to   původně pustila jen jako   nějakou kulisu na spaní   (vzhledem více >

Autor: Ramilie | Hodnocení: 10 / 10

Nejkrásnější den (2016)

Hloupý obšleh

Nejkrásnější den
Je to jen velmi nešikovná a   trapná kopie filmu zcela   jiného a výborného. Němci   nikdy neuměli točit filmy a   tenhle příšerný obšleh   více >

Autor: Jarda.ftr | Hodnocení: 1 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení